Rol van arbo-arts, HR en verplichtingen van werkgever en werknemer
Als HR-manager of directeur wil je het beste voor je werknemers en je bedrijf. Gezonde en tevreden werknemers dragen immers bij aan een productieve en prettige werkomgeving. In deze mail geven we inzicht in wanneer je een arbo-arts inschakelt, wat de verantwoordelijkheden van HR en de arbodienst zijn, en welke verplichtingen werkgever en werknemer hebben volgens de Wet verbetering Poortwachter.
Wanneer schakel je de arbo-arts in (en wanneer niet)?
De rol van de arbo-arts is cruciaal in het re-integratieproces, maar het is belangrijk te weten wanneer deze specialist moet worden ingeschakeld:
Wanneer niet:
- Administratieve zaken: het opstellen van re-integratieplannen en het bijhouden van voortgang is primair de verantwoordelijkheid van HR en de leidinggevenden, hoewel ze hierbij wel advies van de arbo-arts kunnen inwinnen.
- Conflicthantering zonder verzuim: bij arbeidsconflicten kan de arbo-arts een adviserende rol hebben, maar de feitelijke conflictbeheersing en bemiddeling liggen bij HR en eventueel gespecialiseerde mediators.
Wat doet HR/ Verzuimbegeleider werkgever?
HR-verantwoordelijkheden:
- Verzuimbegeleiding: HR zorgt voor een tijdige en adequate aanpak van verzuim. Dit omvat het initiëren van het re-integratieproces en het zorgen voor de benodigde documentatie.
- Plan van aanpak: samen met de werknemer stelt HR een plan van aanpak op binnen acht weken na het begin van het verzuim, met ondersteuning van de arbo-arts waar nodig.
- Evaluaties: HR organiseert regelmatige evaluaties van het re-integratieproces, inclusief de verplichte (eerstejaars)evaluatie.
Verplichtingen van werkgever en werknemer
Werkgever verplichtingen:
- Passend werk aanbieden: de werkgever moet actief op zoek gaan naar passend werk binnen de eigen organisatie en, indien nodig, buiten de organisatie (tweede spoor).
- Documentatie: het bijhouden en tijdig indienen van alle benodigde documenten voor de re-integratie, zoals de probleemanalyse en het plan van aanpak.
- Faciliteren re-integratie: de werkgever moet zorgen voor de benodigde aanpassingen in werk of werkplek, begeleiding en scholing om de werknemer te helpen terug te keren.
Werknemer verplichtingen:
- Meewerken aan re-integratie: de werknemer moet actief meewerken aan zijn of haar re-integratie en zich houden aan de afspraken in het plan van aanpak.
- Herstel bevorderen: de werknemer moet alles doen wat redelijkerwijs van hem of haar kan worden verwacht om herstel te bevorderen, inclusief het volgen van medische adviezen en behandelingen.
- Communicatie: de werknemer moet tijdig en correct communiceren over de voortgang van zijn of haar herstel en eventuele belemmeringen.
Een succesvolle re-integratie vereist een goede samenwerking tussen werkgever, werknemer, HR en de arbodienst. Door helderheid te scheppen over de rollen en verplichtingen van alle betrokkenen, kunnen we langdurig verzuim beperken en de terugkeer naar werk zo soepel mogelijk laten verlopen.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over hoe ArboVita jouw organisatie kan ondersteunen bij het re-integratieproces? Neem gerust contact met ons op via +31 (0)85 40 10 896. Wij staan op werkdagen van 08:30 – 17:00 uur voor u klaar. Of mail uw vraag naar: info@arbovita.nl. Wij staan klaar om je te helpen!